265 Main

265 Main

Finding purpose again.  

The building at 265 Main St. had been vacant for decades before the owners had the vision to return the space to its original purpose—a mixed-use building with commercial retail space, artist studios and office spaces, and apartments. Historic tax credits, which fund renovations of underutilized buildings, helped enable the remodel when many lenders were skeptical that Biddeford could support the new development.

 

Generations juxtaposed. 

The project integrated the history of the original building with a fully modern renovation. Without faking an antique or vintage feel, contemporary additions were left to be contemporary while hints of the past revealed themselves in preserved details—Grateful Dead graffiti, a 19th-century door panel. Old brick was left exposed with generations of multi-colored paint, now juxtaposed against clean white plaster. Original windows were kept and old beams were milled and repurposed as custom cabinets in the apartments. A striking balance of past and present. 

 

A lasting legacy. 

What was once a forgotten building became a vibrant, profitable location for the town in just two years, receiving statewide attention. 265 defied expectations and now houses businesses, artists, and high-end apartments. 

 

Design Team: Caleb Johnson, Catherine Sumislaski

General Contractor: Woodhull Construction

street view of 265 main street
exterior of 265 main street, sidewalk
exterior view of 265 main street
street view of 265 main street